%cf%87%ce%b1%cf%81%cf%84%ce%b7%cf%83-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%b7%cf%83-%cf%80%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf%cf%87%cf%89%cf%81%ce%b9Γεωγραφία

Σε υψόμετρο στα 850 μέτρα και κάπου 25 χιλιόμετρα απόσταση από τη θάλασσα ου Αργολικού Κόλπου, στην επαρχία Κυνουρίας, του νομού Αρκαδίας, βρίσκεται το αγαπημένο μας χωριό, το Παλαιοχώρι, απλωμένο στις πλαγιές του Πάρνωνα, ο οποίος με κατέυθυνση από βορειοδυτικά προς βορειοανατολικά και με μέγιστο υψόμεττρο 1.934 μέτρα κλείνει την Κυνουρία προς τα δυτικά.

Τοπογραφία

Κοιτάζοντας απο αριστερά προς τα δεξιά, έχοντας μπροστά σου το χωριό κυριαρχεί το πυκνό δάσος, κυρίως από έλατα, της Μαυρίλας. Το φαράγγι, που οδηγεί προς το πέρασμα του Κακορέματος, μεσολαβεί προς την Τούρλα, ενώ φαίνεται βαθύτερα το Χαλίκι, με υψόμετρο 1.839 μέτρα, και δεξιότερα η κορυφή του Πάρνωνα στου Ψαρή το Πηγάδι, όπου βρίσκεται κι απ’όπου πήρε το όνομά της το ομώνυμο πηγάδι. Κατεβαίνοντας προς το χωριό δεσπόζει ο λόφος της Καλογριάς, στην πλαγιά της οποίας αναπτύσσεται ο οικισμός έχοντας δεξιά το λόφο Κοτρώνι, που προσδίδει την αίσθηση της ακρόπολης, όπου, αν η ζωή υπήρχε στους προχριστιανικούς αιώνες, θα αποτελούσε το φυσικό χώρο προστασίας των κατοίκων της περιοχής. Απαλά, στα δεξιότερα, όπου στο βάθος πίσω από το χωριό υπάρχει το μοναστήρι των Ταξιαρχών, σβήνει ο ορίζοντας με τα θαμνόφυτα και πετρώδη βουνά, που καταλήγουν πέρα στη θάλασσα του Λεωνιδίου. Στο βάθος, πάνω από τον Άγιο Βασίλη υψώνεται η κορυφή του Αϊ – Λιά, η υψηλότερη κορυφή του Πάρνωνα, στα 1.934 μέτρα.

Τα χωριά που βρίσκονται γύρω από το Παλαιοχώρι είναι, αριστερά, ανεβαίνοντας προς το χωριό, ο Κοσμάς, στο βάθος πίσω το Πλατανάκι και δεξιά ο Άγιος Βασίλης. Πραγαματικά, αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι σε κάποιο πλάτωμα υψιπέδου που, σαν σε παλάμη ανθρώπινη, σε ανεβάζει ψηλά στον ουρανό και σε γεμίζει με εκείνο το αίσθημα που σε κάνει να νιώθεις ελεύθερος, σε αντίθεση με τα χωριά που βρίσκονται σε πεδινά και σε πνίγει το χαμηλό του χώρου, κάτι που έχει επίπτωση και στην ψυχοσύνθεση των κατοίκων. Όποτε και όπου βρέθηκα σε πεδινά είτε ταξιδεύοντας προς τη Θεσσαλονίκη είτε διασχίζοντας την κουραστικά επίπεδη Αργεντινή, αισθανόμουν πόσοτυχεροί είναι οι άνθρωποι, που ζουν ψηλά, αν η θάλασσα δεν βρίσκεται άμεσα στα πόδια σου! Να, γιατί μεταφέρουμε μέσα μας κάτι υπερήφανοι και ελεύθερο! Είναι, γιατί βρισκόμαστε ψηλά, και ο όποιος το ζήσει σαν πρωτοαντικρίζει τη ζωή στην ανατολή αυτού του χωριού, δύσκολα ησυχάζει σε πνιγηρά πεδινά μέρη. Εκεί αισθάνεσαι υποταγμένος και δουλικός, εδώ ελεύθερος και υπερήφανος! Κι όταν τα καλοκαίρια στις νύχτες κοιτάζεις ψηλά στον ουρανό, τότε πραγματικά αισθάνεσαι πως «άνω θρώσκεις» πως είσαι δηλαδή άνθρωπος, αυτό που σημαίνει η ετοιμολογία της λέξης απο τότε που ο Όμηρος χρησιμοποιούσαι το ρήμα για τον Οδυσσέα, τόσο πολύ λαχταρούσε να δει «καπνόν ανοθρώσκοντα» από τις καμινάδες της Ιθάκης και ας πεθάνει! Άνθρωπος σημαίνει να θρώσκεις προς τα άνω εκεί ψηλά όπου παντοτινά τοποθέτησε σε κάθε θρησκεία τους θεούς του, και εδώ στο Παλαιοχώρι αισθάνεσαι πως πραγματικά έχει ψυχική ανάταση για να υψωθείς, να τελειωθείς, να φτάσεις στο θεό, ανάγκη βαθιά της ύπαρξής μας! Ο στοχαστής και βαθιά ψαγμένος άνθρωπος το συνηδητοποιεί, ο απλός το αισθάνεται και ας μην το εντοπίζει. Γι’αυτό και η αγάπη για ετούτο το χωριό, αν θέλουμε να ψάξουμε βαθιά και ψυχαναλιτικά έχει την εξήγηση της, γι’αυτό και εγώ δίνω τόση σημασία στην αναφορά της. Πόσο στερούμαστε αυτήν την ψυχική ανάταση του τόπου, του χώρου και της φύσης εμείς που ζούμε στις μεγαλουπόλεις μακριά απ΄τις ανάγκες της ψυχικής μας πληρότητας και ισορροπίας.